Καθημερινά βρισκόμαστε σε καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως κρίσιμες μιας και συμπεριλαμβάνουν τον κίνδυνο, την αβεβαιότητα, καθώς και το αίσθημα της πίεσης για λήψη απόφασης.
Φυσικά, το θέμα εντοπίζεται στην λήψη της σωστής απόφασης που θα οδηγήσει στην εκτόνωση της κρίσης. Προτού καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε επιτυχώς, θα πρέπει να έχουμε αναγνωρίσει την κρίση, να έχουμε αναλύσει τους παράγοντες που συντέλεσαν στην εμφάνιση της και να έχουμε προ-σχεδιάσει τον τρόπο που θα κινηθούμε.
Όλα τα προηγούμενα σίγουρα θα μπορούσαν να αποτελούν εδάφιο από κάποιο εγχειρίδιο με θέμα "Διαχείριση Κρίσης Για Πρωτάρηδες", όμως αν το σκεφτούμε καλά θα συμπεράνουμε ότι όλα τα προηγούμενα βήματα, που οδηγούν στην λήψη απόφασης, λαμβάνουν μέρος αλλά με μεγάλη ταχύτητα από το συνειδητό και το ασυνείδητο μας.
Αφορμή για αυτή την ανάρτηση ήταν δύο κρίσιμες καταστάσεις που πέρασα σύντομα και στις οποίες αντέδρασα με τρόπο διαφορετικό. Στην μεν μία έχασα την ψυχραιμία μου μετά από λίγη ώρα μέσα στην κρίση, αντιδρώντας με πρωτόγνωρο εκνευρισμό για τον χαρακτήρα μου. Στην δεύτερη αρκέστηκα στο να ακούσω απλά τον άλλον, απέφυγα τα όσα θα με έκαναν να χάσω την νηφαλιότητα μου και επεξεργάστηκα τα όσα είπε έτσι ώστε να δράσω με τρόπο που θα έφερνα την κατάσταση στα μέτρα μου. Όπερ και εγένετο.
Διαφορετικές καταστάσεις, διαφορετικοί άνθρωποι που δημιουργούν την κρίση αλλά με κοινό παρανομαστή εμάς. Άλλη μια κατάσταση από την οποία πρέπει να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας, αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά του σε συνδυασμό με την υπομονή.
"In prehistoric times, mankind often had only two choices in crisis situations: fight or flee. In modern times, humor offers us a third alternative; fight, flee - or laugh. "
Robert Orben
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου